Austrálsky dobytkársky pes

Tiež známy ako: Blue Heeler, Red Heeler

Medzinárodné názvy: Australian Cattle Dog, Bouvier australien, Australischer Treibhund, Boyero australiano

Stredne veľký, mocný a kompaktný pes.
  • Austrálsky dobytkársky pes
  • Austrálsky dobytkársky pes
  • Austrálsky dobytkársky pes
  • Austrálsky dobytkársky pes
  • Austrálsky dobytkársky pes
  • Austrálsky dobytkársky pes
  • Austrálsky dobytkársky pes
  • Austrálsky dobytkársky pes
  • Austrálsky dobytkársky pes
  • Austrálsky dobytkársky pes
  • Austrálsky dobytkársky pes
  • Austrálsky dobytkársky pes
  • Austrálsky dobytkársky pes

Opis plemena

Pôvod

Pôvodnéaustrálske plemeno, vznikajúce od začiatku minulého storočia kríženímovčiarskych psov anglického pôvodu (kólií, staroanglických ovčiakov apod., neskôr vari aj dalmatínskych psov a bulteriérov) s dingami. Cieľombolo vytvoriť nezvyčajne odolného a vytrvalého honeckého psa, schopnéhointenzívne pracovať aj v drsných podmienkach austrálskej prírody.

Popis

Stredne veľký, mocný a kompaktný pes. Hlava mocná, s mohutnými čeľusťami,širokou lebkou a plytkým stopom. Oči stredne veľké, tmavohnedé, sinteligentným výrazom. Uši stredne veľké, pri koreni široké, špicaté.Telo mierne obdĺžnikové, s rovným chrbtom, hlbokým hrudníkom a mocnýmzadkom. Nohy s hrubými kosťami, rovné, svalnaté: Chvost nízko nasadený,pri pohybe sa dvíha, ale nie nad zadok. Srsť krátka s hustou podsadou,odpudzujúca vodu. Farba: modrá s čiernymi alebo pálenými znakmi alebobez nich. Veľkosť: kohútiková výška psov 46 - 51 cm, súk 43 - 48 cm.Hmotnosť 16 - 20 kg,

Charakteristika

Nesmierne pohyblivý, vytrvalý a energický pes, ktorý nepozná únavu.Nadšený a spoľahlivý robotník. Rýchlo chápe, ochotne sa učí všetkonové. K cudzím veľmi nedôverčivý, skvelý strážca.

Využitie

V Austrálii vyšľachtený sa dodnes používa na zaháňanie čried ovieca statku aj na veľké vzdialenosti. Teraz sa čoraz častejšie využívapri najrozmanitejších psích športoch, ku ktorým je neobyčajnedisponovaný.

Zvláštne nároky

Tento pes neznáša nečinnosť, musí byť neprestajne zamestnaný. Hodísa viac na vidiek ako do mesta.

Výskyt

V Austrálii bežný. V Európe donedávna veľmi vzácny, v ostatnom časesa vďaka úspechom pri agility začína šíriť. U nás sa zatiaľ asinevyskytuje.

Možná zámena

S veľmi vzácnym austrálskym kelpiem, proti ktorému je pevnejší arobustnejší a od ktorého sa zväčša líši aj typickou modrou alebo červenou"fŕkanou" farbou.

Pozrite si tiež

Komentáre