Chuť

Chuťovým orgánom je jazyk. Chuť je vnímaná pri priamom styku potravy so sliznicou jazyka. Na jazyku sú časti chuťových buniek špecializované na určité chute (horké, sladké a pod.). Od buniek sú nervovými vláknami prijaté vnemy prenesené do mozgu, odkiaľ sa šíria do zažívacieho ústrojenstva ako príjemné či nepríjemné. Chuť má veľký význam pre zažívanie. Vnímanie chuti je spojené s čuchom.

Napríklad boxer sliní, pretože vidí a cíti niečo dobré na jedenie. Psi majú oveľa menej chuťových pohárikov ako ľudia a dokážu rozlišovať len chute jemné, nepríjemné a nevýrazné.

Pes býva aj po tej najdrsnejšej či aj najľahšej práci hladný či smädný. Smäd vyjadruje hlasným dychčaním a hlad tiež. Keď si ich nevšímate, radšej si potravu nájdu napr. v kontajneroch či v dolných skrinkách kuchyne a to vďaka svojmu čuchu. Psy sú ale veľkými labužníkmi preto treba dávať pozor, čo jedia lebo mi mohli zjesť aj niečo, čo by jesť nemali.